.:PINSCHERN:.


Om Pinschern:

Pinschern (fd. Mellanpinscher) är en medelstor kvadratisk hund, som vuxen väger den ca 12-20 kg och är 45-50 cm hög. Det finns två godkända färger i Sverige, svart med tantecken och röd. Pälsen är kort och tät, den kräver inte mycket pälsvård och drar inte in så mycket smuts, men på vintern kan den ibland behöva ett täcke.

Ursprungligen var pinschern en gårdshund som vaktade gårdarna samt höll dem rena från råttor och möss. Deras ursprung sitter oftast kvar än idag, den kan vakta hemmet och bilen med skall, hur mycket är individuellt. Springer en kanin över vägen kan den springa efter, man får tidigt lära pinschern inkallning och att hålla sig i närheten på promenader. Pinschern är nyfiken och vill gärna kolla upp saker.

Den är väldigt förtjust i sin flock och ägare, människor den inte känner bryr den sig oftast inte så mycket om. Det kan göra att vissa individer har svårt att bli lämnade ensamma hemma, det får man träna redan från början när hunden är trött. När pinschern är ca ett halvt till ett år och är trött bör den inte ha problem att vara ensam några timmar.

Pinschern lär sig fort, men blir den inte rätt aktiverad kan den hitta på saker själv. Vill man lyckas med träning med sin pinscher ska man träna korta pass med mycket belöning. Rätt hund och rätt förare kan komma långt inom lydnad, agility och inte minst viltspår. Andra aktiviteter hänger den gärna med på, det viktigaste är att den får vara med sin flock och känna sig som en fullvärdig familjemedlem.

Pinschern mognar sent, mentalt är den färdig vid ungefär 2 år. Unghundstiden kan vara krävande, som ägare måste man vara konsekvent och gärna har mycket humor, man skrattar ofta och mycket åt pinscherns tokiga upptåg.

Eftersom pinschrar kan vara väldigt olika är det bästa att träffa föräldrarna för att se om det är individer som man gillar och tror att man kan trivas med.

 

Pinschersektionens hälsorekommendationer för avel:

HD-röntgad med resultat A eller B på höfterna. Det är resultatet på den sämsta höften som räknas, HD A/B är HD B, HD A/C, B/C är HD C. En hund med HD C behöver inte må dåligt eller ha ont. Fråga uppfödaren om resultatet av HD-röntgen. Resultaten för varje hund registreras på SKK Hunddata http://kennet.skk.se

Ögonlyst, idag räcker det med att hunden är ögonlyst utan anmärkning en gång i sitt liv, men vissa uppfödare ögonlyser innan varje kull för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka ärftliga ögonsjukdomar och förhindra att de förs vidare. Fråga uppfödaren när hunden är ögonlyst och resultatet av detta. Alla ögonsjukdomar behöver inte innebära lidande för hunden. Resultaten för varje hund registreras på SKK Hunddata http://kennet.skk.se

Hunden ska vara utställd med 1 pris på officiell utställning. Resultaten för varje hund registreras på SKK Hunddata http://kennet.skk.se

Inavelsgraden ska vara max kusinparning, dvs max 6,25%

För att öka avelsbasen som är ganska liten på pinscher ska hunden ha haft max 37 avkommor tidigare

Hanar ska vara minst 2 år och tikar ska vara minst 18 månader vid första parning enligt JBV:s bestämmelser i 16 § som trädde i kraft 080501 vara minst 18 månader gammal vid parningstillfället

Gentester:

Vissa hundar testas för dilute (felfärgat, om de har felfärgat-genen) och för vwd1 (Blödarsjuka typ1, om de har genen). En hund som är fri från blekgenen betecknas DD och en hund som är bärare betecknas Dd. En hund som är fri från vwd1 betecknas N/N och en som är bärare betecknas N/vwd1. Har hunden genen i dubbel uppsättning är den felfärgad/blödarsjuk. En hund som är bärare är själv frisk, men den ska paras med en testad och fri hund för att undvika att den får felfärgade/blödarsjuka avkommor. Fråga uppfödaren om föräldrarna är testade eller ej, detta registreras inte hos SKK.

Mentalbeskrivning/mentaltest:

Har hunden gjort mentalbeskrivning - MH innebär det att den har gått en bana där den utsatts för vissa tester. Det finns inga rätt eller fel i beskrivningen, men som uppfödare eller ägare kan man önska vissa beteenden.

Har hunden gjort mentaltest och blivit godkänd innebär det att den har gått en liknande bana som för mentalbeskrivningen, men fått poäng på önskvärda beteenden bla att den är skottfast och poängen är minst 300 enligt den nya korningen. Får hunden titeln KORAD har den även gjort godkänd exteriörbeskrivning samt har HD A eller B.

Vaccinationsreaktion:

Ca 10 dagar efter 12-veckors vaccinationen kan vissa pinschrar få en reaktion på vaccinet. Den blir skakig, kan dregla och bli vinglig. Då behöver den kortison, får den inte det kan allvarliga biverkningar inträffa. Det farliga med reaktionen är att vissa veterinärer inte tror på en när man säger att valpen behöver kortison och vill behandla valpen på annat sätt. DÅ MÅSTE MAN SÄGA IFRÅN eller byta veterinär till en som lyssnar.

 

För frågor kontakta:

EMAIL:
matilde[A]pinscher.nu eller bjorn[A]pinscher.nu

Björn & Matilde Hagen
Tangostigen 8
26176 Asmundtorp
Sverige

0418-439070 eller 0735-135706